Zastava oružje na tržištu SAD

Bez autora
Oct 18 2011

Posle petogodišnje pauze, Fabrika "Zastava oružje" vraća se na veliko i prestižno tržište Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci nameravaju da kupe karabine iz vojnog programa fabrike u vrednosti od oko 13 miliona dolara. U "Zastava oružju" kažu da je ovaj posao načelno dogovoren uz posredovanje SDPR, domaće izvozničke kuće za plasman naoružanja i vojne opreme. Dogovor će biti konkretizovan u naredna dva meseca, a u fabrici koja izvozi 95 odsto svojih proizvoda, kažu da je to značajan podstrek za oporavak. Sredinom godine, poslovanje su obeležili protesti radnika nezadovoljnih gomilanjem robe u magacinima, jer nisu mogli da dobiju izvozne dozvole. Posle kriznih devedesetih, dovedeni su u težak položaj. Krajem 2000. godine sa čuvenim "Remingtonom", potpisan je sporazum o izvozu karabina u SAD, Kanadu i Meksiko, ali je sve stalo 2006. U sindikatu fabrike kažu da novi ugovor garantuje dobar izvozni posao, bolje uslove rada i plate. "Zastava oružje" ponovo se vraća na veliko tržište SAD, posle petogodišnje pauze.

Zastava oružje na tržištu SADPosle petogodišnje pauze, Fabrika "Zastava oružje" vraća se na veliko i prestižno tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Amerikanci nameravaju da kupe karabine iz vojnog programa fabrike u vrednosti od oko 13 miliona dolara.

U "Zastava oružju" kažu da je ovaj posao načelno dogovoren uz posredovanje SDPR, domaće izvozničke kuće za plasman naoružanja i vojne opreme. Dogovor će biti konkretizovan u naredna dva meseca, a u fabrici koja izvozi 95 odsto svojih proizvoda, kažu da je to značajan podstrek za oporavak.

Sredinom godine, poslovanje su obeležili protesti radnika nezadovoljnih gomilanjem robe u magacinima, jer nisu mogli da dobiju izvozne dozvole. Posle kriznih devedesetih, dovedeni su u težak položaj. Krajem 2000. godine sa čuvenim "Remingtonom", potpisan je sporazum o izvozu karabina u SAD, Kanadu i Meksiko, ali je sve stalo 2006.

U sindikatu fabrike kažu da novi ugovor garantuje dobar izvozni posao, bolje uslove rada i plate. "Zastava oružje" ponovo se vraća na veliko tržište SAD, posle petogodišnje pauze.

- Reč je o dogovoru oko plasmana karabina na bazi "kalašnjikova". Za razliku od ranijeg dogovora sa "Remingtonom", sada je u pitanju vojni program - kaže Rade Gromović, direktor.

Posle letošnjeg štrajka formirana je radna grupa koja se bavi oporavkom farbrike sa 2.000 radnika.

- Napravljen je petogodišnji plan koji se još usaglašava. Okvirno, potrebno nam je oko 22 miliona evra za nove tehniologije, odnosno ulaganja u novu opremu i mašine, čime bi mogli da ravnopravno konkurišemo na svetskom tržištu - kaže Gromović.

Uz efikasnije izdavanje izvoznih dozvola, što je u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, i ugovore koje već imaju, ovde kažu da bi brzo mogli da stanu na zdrave noge i posluju bez dotacija države.

Osim dogovora sa američkim partnerom imaju i ugovore o izvozu automatskih pušaka i podcevnih bacača granata, vredan tri miliona dolara. Napominju i da izvoz tehnologija u Azerbejdžan ide svojim tokom, a ukupna vrednost tog posla je 26 miliona dolara. Značajan domaći posao za fabriku je ugovor sa Vojskom Srbije vredan oko 300 miliona dinara. U fabrici kažu da će taj posao biti realizovan do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik